2013. november 17., vasárnap

Ékes-Édes Mézeskalács Recept

Egy jó mézeskalács receptből készült sütemény frissen kisütve is puha, kellemesen omlós fogyasztásra az állaga, illatos és ízletes, legyen szép a megjelenése, vagyis sima a felülete, hogy az aprólékos és kifinomult díszítmények jól érvényesülhessenek rajta, valamint lehetőleg sokáig szép is maradjon, tehát ne peregjen le róla a máz, ha esetleg nem fogyasztanák el rövidebb időn belül.


Nem kell kompromisszumot kötnünk, süssünk tökéletes mézeskalácsot!

Az ideális és tökéletes mézeskalács recept  megtalálása nem volt kis feladat számomra sem. Sok mindent kipróbáltam, míg ráakadtam az igazira, a legjobb, a sütés után is azonnal puha mézeskalács receptjére.

Hozzávalók: 
1 kg liszt, fél kg finom porcukor, 6 tojás, 20 dkg virág méz, 18 g szódabikarbóna, 12,5 dkg vaj, ízlés szerint reszelt citromhéj, szegfűszeg, fahéj, gyömbér esetleg ánizs, vagy 1 csomag Kotányi Mézeskalács fűszerkeverék.


FIGYELEM: TANFOLYAM!

Beleszerettél a mézeskalács készítésbe? Szeretnél még többet tudni, még szebb, és mindig szép mézeskalácsokat készíteni?
Megismernél még néhány tartósan is kiváló minőséghez receptet, vagy a mézeskerámiát? 

Résztvevők tanfolyamon készült munkái

MÉZESKALÁCS TANFOLYAMOK sokrétű, biztos alapokat adó szinten elérhetőek 2023-ban:
🔴Mézeskalács Írókázása és Terülőmázazása:
2023. október 25. 
2023. november 10. 
2024. augusztus 21. 
2024. október 24. 
2024. november 08.

 🔴Mézeskalács Alaptanfolyam (írókázást és terülőmázazást is magában foglalja):
2023. november 13-15.  
2024. február 27 – 29. 
2024. május 28 – 30. 
2024. július 24-26. 
2024. augusztus 13-15. 
2024. október 07-09. 
2024. november 04-06. 

 Mézeskalácskészítő tanfolyamok




Összeállítás:
A tojásokat enyhén verjük fel. A lisztet és a porcukrot szitáljuk össze a szódabikarbónával. A kikristályosodott mézet olvasszuk fel. A sütés előtti napon állítsuk össze a tésztát, ha van robotgépünk annak a dagasztókarjával, mert nehéz munka. 


Hagyjuk állni légmentesen letakarva egy éjszakán át szobahőmérsékleten, de a legjobb egy hétig hűvös helyen. 
Sütés előtt alaposan gyúrjuk át a tésztát alig lisztezett munkalapon, míg simává, hólyagoktól mentessé, zsírfényűvé válik a felülete. Ez fáradságos munka, de megéri, mert ettől szép sima, egyenletes felszínű lesz a kisütött sütemény. 
Meglisztezett gyúródeszkán a vékonyra kinyújtott tésztából tetszés szerint szúrhatunk formákat szaggatókkal, vagy papírból kivágott sablon mentén vághatunk körbe késsel különböző figurákat, rövid oda-vissza mozdulatokkal, hogy el ne deformálódjon a kinyújtott tészta. A karácsonyfadísznek szánt, vagy más felfüggesztendő mézeseket lyukasszuk ki szívószállal. 



jeges máz és vékony írás

Sütés előtt a süteményeket 1 evőkanál tejjel hígított tojás sárgájával kenjük, ettől szép, fényes pirosas barna lesz a felülete; vagy főzőtejszínnel kenjük melytől csak fényes lesz. 
A kiszúrt, lekent süteményekre sütés előtt mintát rakhatunk ki aszalt gyümölcs darabokból, és magvakból. Jó a mézeskalácsra a dió, mandula, mogyoró, mák, ánizs, tökmag, szezámmag stb. Az apróbb magvak kirakásához használjunk vízbe mártott fogpiszkálót.
A mézeskalácsokat 185-195 °C fokra (hőlégkeveréssel: 165-175 °C) előmelegített sütőben sütőpapírral bélelt sütőlemezen sütjük, míg a kívánatos szép, arany barnás színt elérik. Nagyobb méretű, illetve formán sütött mézeskalácsokat 20 °C fokkal magasabb hőmérsékleten sütjük. A mézeseket a sütőből kivéve sík felületen, ha van sütőrácson hűtjük.




Cukormázas írókázás előtt célszerű néhány napot szobalevegőn tartani a mézeskalácsokat, hogy a levegő páratartalmához igazodjon. Így elkerülhető az írómáz későbbi lepergése a tésztáról. 



Írómáz: A pontos recept megadása lehetetlen. Minden az alapanyagok így a tojás és a porcukor minőségétől függ. Tapasztalati úton kell összeállítani. Figyelni a működését, és ahhoz igazítani.


1 tojás fehérje, 1-3 lapos teáskanál étkezési keményítő, kb. 25 dkg porcukor. A porcukrot a keményítővel szitáljuk össze. A háromnegyedét adjuk a tojásfehérjéhez, alaposan keverjük ki, de habot verni nem kell. A keményítős porcukorból annyit adjunk hozzá apránként, amíg a máz nehezen szakadva folyik le a habverőről, már nem folyékony, de nem is kemény. Ha túl lágy adjunk még hozzá porcukrot, ha kemény, pár csepp tojásfehérjével hígítsuk. Csak kisebb mennyiséget töltsünk egyszerre zacskóba, végét kössük le. Legjobban megfelel erre a patentzáras hűtőzacskó, mely kellően merev és formatartó, ezért könnyű vele dolgozni. A zacskó sarkára kis lyukat vágjunk. A munka alatt kezünkben folyósabbá vált máz kis porcukorral újra kikeverve feljavítható.


Résztvevők tanfolyamon készült munkái

Terülőmáz: Az írómázból elvett kisebb mennyiséget kevés víz hozzáadásával folyékonyabbá teszünk és habosra keverjük. Ezzel a körvonalak közét kitölthetjük, így kapva nagyobb összefüggő fehér felületeket. Az elkészített mázat felhasználásig nedves ruhával letakarva, vagy légmentesen záró edényben tartsuk, mert gyorsan szárad. Élelmiszerfestékekkel, vagy biztosan ártalmatlan természetes színező anyagokkal, mint a bio boltokban kapható céklaporral, vagy zöld tea porral, kurkumával (sárga őrölt fűszer), kávéval, kakaóval, szénporral stb. meg is színezhetjük a mázunkat. 


Résztvevők tanfolyamon készült munkái

Piros fénymáz: A sütés előtt csak tejjel, vagy vízzel kent tésztát sütés és pihentetés után piros ételfestékkel színezett, két teáskanál tejjel hígított tojássárgájával kenjük, hogy egyenletesen bevonja és 50 °C fokon hőlégkeveréses sütőben 5-8 perc alatt rászárítjuk. 

A megírt sütemények néhány óra alatt teljesen megszáradnak. Teljes száradás után felhasználásig érdemes a mézeskalácsokat légmentesen tárolni, hogy minél tovább szépek maradhassanak.


Fontos a mézeskalács recept pontos betartása a siker érdekében!





Résztvevők tanfolyamon készült munkái

Kívánok kellemes időtöltést a mézes elfoglaltsághoz!


FIGYELEM!
Beleszerettél a mézeskalács készítésbe? Szeretnél még többet tudni, még szebb, és mindig szép mézeskalácsokat készíteni?
Megismernél még néhány tartósan is kiváló minőséghez receptet, vagy a mézeskerámiát? 








Vargáné Orbán Anikó
Ékes-Édes Stúdió alapítója és vezetője,
nemzetközi díjas torta designer
(2017 Cake Masters: Royal Icing Award - avagy "a Torta Oscar-díj" cukormázas tortadíszítés kategóriájának nyertese),
díszítőcsöves tortadíszítés és mézeskalács készítő oktató,
(a mézeskalács készítésének elismert hazai és nemzetközi szaktekintélye, művésze és oktatója, licencia adó)
tanfolyam szervező


elérhetőség:
+36 70 941 26 13


ITT IS MEGTALÁLSZ:
kattints a képre










 

12 megjegyzés:

  1. Kedves Anikó! Régi mézeskalácsozó vagyok, de találtam új és hasznos infót Nálad, köszönöm :) Egy dologra viszont a hosszú évek alatt sem tudtam rájönni, ezért megkérdeznélek, hátha tudod a választ: miért van az, hogy a már megsült mézeskalácsaim közepe felpúposodik, és nem marad mindenhol vízszintes? Ha nem sütöm meg eléggé, akkor is ilyen, ha túlsütöm, vagy éppen tökéletesre sikerül ;) , akkor is. Van valami ötleted? Köszönöm előre is a segítséged! Virág

    VálaszTörlés
  2. Kedves Virág,
    Sajnos még egy ilyen bővített mézeskalács recept is csak korlátozottan tudja átadni mindazt a gyakorlati tudást, amit a három napos tanfolyamaim keretében igyekszem átadni a résztvevőknek.
    Próbálj meg odafigyelni, hogy a mézeskalácsok kiszaggatás után csak rövid időt legyenek a levegőn, mielőtt sütőbe kerülnek. A túlszáradt, illetve nem egyenletes nedvességtartalmú tésztával fordul elő ilyesmi eső sorban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm :) , erre nem is gondoltam! Nemsokára eljön a próba ideje, remélem, most már szebben sikerül karácsonyra... Üdv: Virág

      Törlés
  3. Querida Anico, que hermoso trabajo haces, me encanta... Para las casitas de jengibre cual receta recomiendas? los pasos los podrias explicar en ingles o español,, me pierdo un poco . Un beso y gracias

    VálaszTörlés
  4. Querida Aniko, que hermoso trabajo haces, me encanta. Para hacer las casas de Jengibre que receta recomiendas? podrias poner los pasos en español o ingles? con el traductor ya me perdi jeje... La yema y la leche se la pones una vez que ya el pan esta fuera horneado o con la masa cruda antes de meterla al horno? gracias

    VálaszTörlés
  5. Dear Esther,
    Thank you of your commendation!
    Here is my recipe in english:
    http://mezeskalacsajandekok.blogspot.com/2013/11/gingerbread.html

    Before bake let use milk. After bakeing till it warm, use 1 egg yolk with 1 tablespoon egg yolk.
    Or if it went cool you can useing 1 egg yolk with 1-2 teaspoon milk- you can coloured this one.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Anikó! Ez a mézeskalács puha marad sütés után? Köszi: Ildi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A mézeskalács receptem alapján jól elkészített sütemény puha, és légmentesen tartva az is marad.

      Törlés
  7. Kedves Anikó, nagyon szép tőled, hogy megosztottad receptedet a nagyközönséggel minden részletességgel, hogy meddig kell sütni, mennyi fokon, valamint nagyon hálás vagyok az íróka és mázak receptjéért is. Ma csináltam le a tésztát, majd meglátjuk a napokban mi lesz az eredménye :) Üdvözletem Andrea

    VálaszTörlés
  8. A receptet igyekeztem minél érthetőbben és részletesen közreadni. Természetesen egy blogbejegyzés terjedelme nem engedi, hogy a sok apró fogást is át tudjam adni ilyen formában. A tanfolyamokon részt vettek már tudják, hogy ahhoz, hogy a mézeskalács tökéletes megjelenésű legyen sok odafigyelés, idő, gyakorlat és kellő ráfordított munka szükséges. Könnyebb mindezt tapasztalati úton a gyakorlatban megszerezni.
    Mindazonáltal egy jó recept nem csak finom, de könnyen el is készíthető és a tészta jól kezelhető. Ez a recept ilyen. Aki többet és jobban szeretne tudni a mézeskalács készítésről és díszítésről, azt szeretettel várom a tanfolyamaimon.

    VálaszTörlés
  9. Kedves Anikó! Híg lett a tészta, mi lehet a baj? A hozzávalókat pontosan kimértem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tészta pontosan így jó!
      Egy hetet érdemes pihentetni légmentesen lezárva. Akkor már megszívja magát a liszt és csodás tészta süthető belőle. :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...