2014. december 18., csütörtök

Interjú a munkánkról a Womanity online Magazinból

  1. Mi a története annak, hogy a mézeskalács-készítést választotta hivatásául?
Született kézművesnek tartom magamat. Ennek ellenére  diploma megszerzése és a harmadik gyermekem megszületése után határoztam el eljött az idő, hogy azzal foglalkozzam amiben megtalálhatom Önmagam, és megmaradhatok mellette teljes értékű családanyának is, hiszen ez a legfontosabb. Őszinte leszek, a gyermekkori vásárok cifra,  az én szememnek, mindig kissé kacska tükrös szívei nem indíttattak a mézeskalácsozás közelebbi megismerésére. Mondhatnám a mézeskalácsosság talált énrám, amikor már annyira vágytam és régóta kerestem a nekem való kézműves elfoglaltságot. A számtalan díszítőtechnikát, a kimeríthetetlen formagazdagságát, az egyéni kreatív lehetőségeket látva és mindezek felett érzett felfedezés öröme teljesen elvarázsolt egy életre.
  1. Miben rejlik Ön szerint a mézeskalács népszerűségének és szeretetének titka?
A mézeskalácsnak lelke van! Teljesen mindegy, hogy aki meglátja milyen hagyományokat ápol, milyen érdeklődésű, mennyire tehetős, mindenkit egyformán megérint. Mindenki megtalálja közöttük a szívéhez közel állót még attól függetlenül is, hogy maga a mézeskalács mennyire kifinomult díszítettségű, színes, vagy natúr, hagyományos, vagy egyéni stílusú.
  1. Milyen jellegű mézeskalácsokat készítenek?
Divatok jönnek-mennek még a mézeskalács készítésben is, sőt még most éledezik csak igazán. Nyilván akik hozzám tanulni eljönnek, és akikkel közülük együtt dolgozom hozzám hasonló ízlésűek. Elsősorban a magyar hagyományos díszítő motívumokban gyökeredznek a mintáink. Csodálatos az elődeink ránk hagyott öröksége. Szívesen nyúlunk a népművészetünk számos területének kincseihez ihletforrásul. Azokból építkezünk, gondoljuk újra, variáljuk, és fejlesztjük, de egyediségre törekszünk, mindannyiunk stílusa jól megkülönböztethető és felismerhető. Azonban amikor a megrendelői igénynek megfelelően valamely hagyományos stílusban díszítünk, mint például a “kalocsai hímzés”, “kalotaszegi hímzés”,vagy a “csipkeminták” igyekszünk a stílusjegyek betartásával autentikusan visszaadni azokat, tisztelegve ezzel is az előttünk élő alkotók zsenialitásának. De cukrászati és egyéb művészti ágakból vett technikákkal is igyekszünk színesíteni a repertoárunkat.
Így változatos egyedi ajándék- és emléktárgyakat készítünk megrendelésre, a megrendelő igényének megfelelően. A megajándékozottak éveken át őrzik ezeket a mézeskalácsokat. Plakettek, mézeskalács dobozok, koszorúk, asztaldíszek, kosarak megannyi formában és természetesen mézeskalács szívek ezek.
  1. Miért különlegesek az Önök mézeskalácsai?
Az egyediség és egyéniség elvárt minden készítőtől az ÉkesÉdes csapatában. Fontos, hogy mindenki a stílusán belül fejlődve, az új technikák elsajátításával tegye színesebbé a saját kínálatát, adva ezzel mindig újat a megrendelőinknek. A fejlődés, az érzékenység és nyitottság a változásokra, és az új elvárásokra a mai világban elkerülhetetlen. Egy igazi alkotónak ez vele született tulajdonsága, örökös motiváció kihívásokat keresni, ennek megfelelve többé válni és ezzel jobbat adni mások örömére. A minőség számunkra nagyon fontos. Egységes receptek alapján, magas színvonalú kézműves termékeket készítünk. Mézeskalácsaink sok éven át megőrzik a szépségüket.
Milyen előkészületek előzik meg a mézeskalács elkészítését, hogyan talál ki egy motívumot, mi ihleti meg?
Egy konkrét ajándék előkészítése akár sok idő is lehet, amennyiben a megrendelőnek van saját elképzelése. Ilyenkor rajzos, színes tervet készítünk és lépésenként közelítjük az elgondolást a mézeskalács végső formájához. Máskor egy villanás alatt jönnek az ötletek a legváratlanabb helyzetben és helyeken. Lehet meglátunk valamit, vagy egyszerűen csak beugrik valami ötlet. Ilyenkor jó ha kéznél van egy ceruza, mert ahogy javasolni szoktam a tanfolyamokon is, gyorsan le kell rajzolni az ötletet, esetleg a technikai kivitelezést, mert idővel sajnos az ember elfelejtheti még a “korszakalkotó” elképzeléseket is. Sajnos idő hiányában sokkal több remek terv maradhat papíron megvalósulás nélkül.  De, ha ihletszegény időszakba érnénk, csak fel kell lapozni a jegyzeteinket és máris garantált a csodás és kreatív alkotói munka.
  1. Mit jelent a royal icing technika, miként alkalmazza Ön?
Talán meglepő, de a mézeskalács díszítő alapanyaga a cukormáz különleges cukrász artisztikai célokra és tortadíszítésére is alkalmas. A cukormáz a recepttől függően sokféle állagú lehet, így számos érdekes technikára alkalmas. A közös bennük, hogy  mindig porcukor és tojásfehérje az alapja, esetleg kevés ecet, vagy citromlé.  Angol nevén a Royal iIcing alkalmazása  Franciaországból illetve a viktoriánus Angliából indult világ körüli hódító útjára. Itthon ezt az anyagot összefoglalóan glazúrnak is hívják. Itthon Én vagyok az első Magyarországon aki ezt a  technikát  képviseli.
Számos technika közül többet a tanfolyamaimon is tanítok. Ilyen a például a
  • Térhatású féldomborműves glazúr technika,
  • Glazúr rátétes és glazúr panelek felhasználásával készült díszítés
  • A 3D-s természetes formájú virágok és egyéb alakzatok, melyeket különleges alakú speciális díszítőcsövekkel készülnek
  • A leejtett vonalakkal készített díszítés
  • A besöpréses technika
  • a ‘máz a mázban’ technika stb.


  1. Hogy kell elképzelni egy mézeskalács tanfolyamot Önöknél? Milyen foglalkozások vannak, mennyi ideig tart és milyen tudást kap, aki elvégzi a tanfolyamot?
A tanfolyamok intenzívek és három naposak. A legszerencsésebb, ha valaki már készített mézeskalácsot a tanfolyam előtt. Hisz így van összehasonlítási alapja, így fogja megérteni és tudja könnyebben megtanulni a legtöbb fogást és fortélyokat. A résztvevők az alaptanfolyamról felvértezve távoznak ahhoz, hogy már kezdetben is hivatalosan kereset kiegészítő tevékenységbe foghassanak. Természetesen, mint minden kézműves tevékenységben itt is fontos a gyakorlat, amit az instrukcióim után mindenkinek magának kell megszereznie. De büszkén állíthatom, hogy a tanítványaim közül többen sikeres vállalkozásba fogtak azokon kívül is akikkel az ÉkesÉdes csapatában együtt működök.
A tanfolyamot végzettek közösségén belül tartjuk a kapcsolatot egymással. Szívesen segítünk egymásnak, kívül zárva a a szakmai féltékenységet. Ahogy mondani szoktam, minden kézművesnek két keze van, a teljesítményünk erősen behatárolt, jut munka mindnekinek. Tanítani is ezrét kezdem, mert nem tudtam megfelelni egymagam az óriási érdeklődésnek és igényeknek.
Ebben az évben készülök az eddigi legnagyobb megmérettetésemre. Radó Krisztinával csapatot alkotva ketten képviseljük Magyarországot az Olaszországban megrendezésre kerülő: FIP Torta Díszítő Világbajnokságon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...